Tapasztalatokat cseréltek a szakemberek

A magas támogatási igényű személyek számára jól bevált szolgáltatásokról, technológiákról és gondozási segédeszközökről tartott szakmai napot a Budapesti Szociális Szakmatámogatási Hálózat, Fogyatékos Emberek Budapesti Szociális Alap-és Szakellátási Szakmatámogatási Csoportja. Tóth Mónika, az NSZI fogyatékosságügyi referense az augmentatív és alternatív kommunikációról tartott előadást.

A  MEREK, azaz a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja által szervezett program során bemutatkozott többek között a XV. kerületi önkormányzat által működtetett Fejlesztő Gondozó Központ és az Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthona Némethné Varga Viktória és Szabóné Busi Julianna előadásában.

Ezt követően Tóth Mónika, a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet munkatársa a segítő technológiákról, az augmentatív és alternatív kommunikációról és azok használatának lehetőségeiről beszélt, utalva a nemrég lezárult EFOP- 1.9.2. MONTÁZS kiemelt projekt AAK-szolgáltatások konklúzióira is.

Az ápolási és a gondozási segédeszközök gyakorlati alkalmazásának kihívásait pedig Demirkán Mária,  a MEREK munkatársa ismertette.

Az előadások szünetében a különböző szolgáltatók képviselői kötetlen beszélgetések formájában cseréltek ötleteket és tapasztalatokat. A szakmai kerekasztal következő állomása májusban lesz, amelyről bővebb információt a Barnabás Református Támogató Szolgálat és a MEREK tud adni.

MEREk-Tóth_Mónika_előadást_tart[3]

Fotó: Tóth Mónika, az NSZI fogyatékosságügyi referense