Speciális szakmatámogatási együttműködés

Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára kiemelte, az ilyen együttműködések jelentik a valódi rendszerváltást a gyermekvédelemben. Ahogy a sajtótájékoztatón fogalmazott, ilyen körülmények között, amikor az életünk a háború és a gazdasági válság miatt kevésbé kiszámítható, még többet ér egy együttműködés, közös gondolkodás. Hozzátette, természetesen a magyar állam is szerepet vállal ezen a területen, ebben az évben kiemelkedően magas, 1300 milliárd forint áll rendelkezésre gyermekvédelmi ellátásra.

 A Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet által meghirdetett pályázatok nyomán korábban már több megyében elindulhatott a szociális és a gyermekjóléti szakmatámogatás speciális formája.

Dr. Tóth Tibor, az NSZI főigazgatója a megállapodás ünnepélyes aláírása során elmondta, az intézet szakmai tudásközpontként működik, és fontos feladatának tekinti, hogy mindezt országos szervezetekkel együttműködve még magasabb színvonalon végezze. A két szervezet a már meglévő együttműködését mélyíti tovább a megállapodás aláírásával.

Dr. Vajda Norbert, a KSZ főigazgatója azt hangsúlyozta, a KSZ XXIII. János Otthon, mint gesztorszervezet, tíz konzorciumi partnerével együttműködésben kezdte meg a „Területi szakmatámogatási rendszer létrehozása, szakmatámogatási feladatok ellátása 2022” című pályázat megvalósítását. Mint mondta, az 1950-es fennállásuk óta, a személyes gondoskodás területén szerzett tapasztalattal a hátuk mögött olyan szakmai tudás birtokába kerültek, amely nagyban hozzájárul az NSZI módszertani és képzési feladatainak ellátásához.

A két szakmai szervezet az együttműködési megállapodás keretében rögzíti, hogy különböző szociális szakmai feladatok megvalósításában stratégiai partnerekként tekintenek egymásra, rendszeresen szakmai kapcsolatot működtetnek a szociális területet érintő képzések, továbbképzések, tapasztalatcserék vonatkozásában, szakmai rendezvények és konferenciák tekintetében, valamint a zökkenőmentes információáramlás biztosításában a személyes gondoskodást nyújtó szolgáltatók, intézmények és az ágazatirányítás között.

Az együttműködésnek a legközelebb gyakorlati példája február elsején lesz, amikor az ország különböző szegletéből érkezik közel ötven szakember tanácskozásra.

Az Evangélium és Slachta Margit szellemében kötött megállapodást dr. Tóth Tamás atya, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára is üdvözölte, hiszen – mint mondta – erre nagy szükség van: jelenleg Magyarországon a szociális és a gyermekvédelmi ellátórendszerben csak katolikus fenntartású intézményekben több tízezer ellátottról gondoskodnak.

1.IMG_1207_socialmedia
2.IMG_1169_socialmedia
3.IMG_1187_socialmedia
4.IMG_1201_socialmedia
5.IMG_1216_socialmedia
6.IMG_1160_socialmedia
7.IMG_1140_socialmedia
8.IMG_1104_socialmedia