Folytatódtak a módszertani megbeszélések

Az EFOP 1.9.2. „A fogyatékos személyek számára nyújtott szakmai és közszolgáltatások hozzáférhetőségének kialakítása, fejlesztése” című EFOP 1.9.2. – VEKOP-16-2016-00001 Montázs projekt zárását követően, 2022. január 1-től a szakminiszter által kijelölt 21 családsegítő és gyermekjóléti intézményben folytatódott tovább a fogyatékosságügyi tanácsadói szolgáltatás.

Jelenleg 40 fő fogyatékosságügyi tanácsadó működik országszerte, közülük csaknem 20 fő új belépőként az idei évben kezdte meg a fogyatékosságügyi tanácsadói tevékenységét.

 

Az NSZI Módszertani Igazgatósága által szervezett szakmai események keretében, a fogyatékosságügyi tanácsadók részére szakmai, módszertani megbeszélések, workshopok megszervezésére kerül sor, melynek a május 3-án megrendezett szakmai találkozó volt az első állomása.

Május 23-án folytatódott a sorozat, elsősorban az új belépő tanácsadók részére került sor szakmai találkozóra, az NSZI Módszertani Igazgatóságának szervezésében, a Fogyatékosságügyi Igazgatóság munkatársainak, valamint terepen dolgozó fogyatékosságügyi tanácsadók közreműködésével. 

 

A résztvevőket Reményi Csaba, az NSZI Módszertani Igazgatóságának szakértője köszöntötte, majd Gáborné Aczél Ágnes irodavezető mutatta be a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézetben, valamint a Módszertani Igazgatóságon végzett szakmai munkát.

Ezt követően Daczi Péter szakmai vezető az EFOP1.1.1 kiemelt projekt szakmai tevékenységéről, illetve az „Érték Vagy” portálról tartott tájékoztatót.

Reményi Csaba a Montázs projektről, ezen belül a fogyatékosságügyi tanácsadói hálózat kialakulásáról, működéséről beszélt.

Katona Krisztina a Fogyatékossági Igazgatóság vezető szakértője az Egységes Fogyatékosságügyi Információs Portált, az efiportál.hu-t mutatta be a hallgatóknak.

A délután folyamán Fónagyné Szokolai Katalin egri fogyatékosságügyi tanácsadó a fogyatékosságügyi tanácsadás szakmai kereteiről, a szakmai és klienskapcsolatok kialakításának, működtetésének gyakorlati tapasztalatairól, a szolgáltatás bevezetésének, működésének nehézségeiről, a segítő és gátló körülményekről, valamint a kompetenciahatárokról tartott előadást.

Ádám Bernadett szolnoki fogyatékosságügyi tanácsadó a szakmai partnerekkel történő együttműködések kialakításának lehetőségeiről, nehézségeiről beszélt a tapasztalatok, valamint a jógyakorlatok tükrében.

Tasi Zsuzsanna miskolci fogyatékosságügyi tanácsadó a kitelepülések, információs napok megvalósításáról, Borsodi Erzsébet győri fogyatékosságügyi tanácsadó pedig az érzékenyítő, szemléletformáló foglalkozásokról tartott előadást.

 

A szakmai találkozó a fentiekkel elhangzottak kapcsán megtartott fórum beszélgetéssel zárult.

 

Galéria (6 kép)