Új módszertani kisfilmek a súlyosan, halmozottan fogyatékos személyek nappali ellátásáról

Új módszertani kisfilmek a súlyosan, halmozottan fogyatékos személyek nappali ellátásáról

Az NFSZK Nonprofit Kft. TÁRS projektje a „Súlyosan, halmozottan fogyatékos személyek támogatott életvitelének kialakítása és támogatása” című modellprogramja keretében fontosnak tartja a súlyosan, halmozottan fogyatékos (továbbiakban: SHF) személyekkel kapcsolatos jó gyakorlatok megosztását. A lakhatási szolgáltatások kialakítására és működtetésére vonatkozó ígéretes gyakorlatok mellett azt is célul tűzték ki a TÁRS projekt szakemberei, hogy bemutassák a szolgáltatási gyűrű egyik legfontosabb intézményét: azon nappali intézményeket, amelyek SHF/magas támogatási szükségletű személyeket látnak el. Ennek a munkának a keretében – erről korábban itt írtunk - került felkérésre többek között a FENO, vagyis a XV. kerületi ESZI- Fejlesztő Gondozó Központ. A FENO szakemberei amellett, hogy elkészítették jó gyakorlat leírásukat – amelyet hamarosan közzé fogunk tenni -, két módszertani kisfilm erejéig be is mutatták intézményük működését, illetve a felnőttek körében végzett mozgásrehabilitációs tevékenységüket.

A súlyosan, halmozottan fogyatékos személyek nappali ellátásának bemutatását célzó két módszertani kisfilm hármas célrendszert szolgál. A filmek hosszú távú célja egyrészt a társadalmi szemléletformálás, azaz szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy a súlyosan, halmozottan fogyatékos személyek és családjaik számára a közösségi ellátáshoz való hozzájutás létfontosságú, amely a társadalomban való aktív részvétel képességét erősítő, pozitív folyamat. Másrészt a filmek szeretnének azoknak a szakembereknek – szemlélet, módszerek, eszközök tekintetében - inspirációt nyújtani, akik nappali ellátás létrehozását tervezik, vagy éppen szeretnék szolgáltatásukat kinyitni SHF személyek részére. Harmadrészt a kisfilmek kiválóan bemutatják a partneri együttműködéseket szakemberek és igénybevevők, illetve szakemberek és szülők viszonylatában.

Az „SHF személyek nappali ellátásának jó gyakorlata: A XV. kerületi ESZI- Fejlesztő Gondozó Központjának bemutatása” című, első 20 perces kisfilm segítségével az érdeklődők megismerhetik az intézmény működését. Némethné Varga Viktória, a FENO egységvezetője számol be a kezdetekről, a szolgáltatás igénybevevőiről, a munkatársakról, illetve a fenntartóról, továbbá a sikereikről is, és arról a szemléletről, amely meghatározza az egész intézmény működését. A kisfilmben szó esik a fiatalok életút tervezéséről, illetve Némethné Varga Viktória üzen azoknak is, akik szeretnének nappali ellátást létrehozni. A kisfilm az alábbi linken érhető el:

https://www.youtube.com/watch?v=0nqC5U2I0QY

AMozgásterápia a FENO-ban - Mozgásterápia biztosításának a jelentősége a felnőtt SHF emberek életében” című közel 20 perces, második kisfilm segítségével az érdeklődők megismerhetik a mozgásterápia létfontosságának okait, illetve a FENO-ban végzett mozgásterápiás foglalkozásokat. Tóth Orsolya szomatopedagógus és értelmileg akadályozott szakirányon végzett gyógypedagógus tájékoztat a FENO-ban végzett mozgásterápiás tevékenységéről, azon belül is az egyéni/csoportos mozgásterápiáról, a mozgásállapot megőrzésének jelentőségéről, a szemlélet szerepéről, más szakemberekkel/intézménnyel/szülőkkel való együttműködéséről, illetve a felnőtt ellátás kihívásairól. A kisfilmet az alábbi linkre kattintva nézheti meg:

https://www.youtube.com/watch?v=ZU4PrrK3s-s

A TÁRS projekt nevében köszönetünket fejezzük ki a XV. kerületi Egyesített Szociális Intézmény vezetőjének, a Fejlesztő Gondozó Központ munkatársainak, illetve az odajáró fiataloknak és törvényes képviselőiknek, hogy elkészülhetett ez a kisfilm!

A TÁRS projekt munkatársai bíznak benne, hogy a kisfilmek - és a majd későbbikben elérhető tanulmányok - módszertani segítséget nyújthatnak a szakembereknek, illetve hozzájárulhatnak a nappali ellátások fejlesztéséhez.