Örömet hoznak életünkbe a Down-babák

Azt mondják, Down-babát nevelni különös ajándék. Talán furcsán hangzik ez a szó

egy genetikai betegséggel kapcsolatban, de azok az érintett szülők, hozzátartozók, akikkel kapcsolatban vagyunk, egytől-egyig így gondolják.

A genetika ugyanis csak egy adottság, mindössze 20 százalékban határozza meg egy ember életét. A másik 80 százalékot a körülöttünk lévő világ, a történések, események, kapcsolatok alakítják. Sokan ma, a Down-szindróma világnapján pontosan azért húztak felemás zoknit, hogy megmutassák, valójában milyen színes és menyi örömet ad az élet egy Down-babával.

A betegséggel járó gondokat, plusz feladatokat ugyanis képes feledtetni ezeknek a gyerekeknek a mérhetetlen szeretete és vidámsága, amit ők adni képesek. Ők, akik hihetetlenül őszinte, humoros, melegszívű, érzékeny kis emberek, ők akik a rosszindulatnak, a gonoszságnak még csak a gondolatát sem ismerik.

Éppen ezért velük kapcsolatban ma ne a gondokra, a rengeteg szülői önfeláldozásra, a sok fejlesztéssel töltött órára gondoljunk, hanem arra a sok mosolyra és kedvességre, amit magukkal hoznak a világunkba!

Március 21. a Down-szindróma világnapja 2006 óta. A veleszületett kromoszóma-eltérést a 21. kromoszómapár hibás osztódása okozza. A szindróma a nevét John Langdon Down angol orvos után kapta, aki 1866-ban elsőként írta le a tünetegyüttest. Napjainkban körülbelül minden 700. születésnél érkezik egy Down-baba.

Down-baba

Fotó: pexels.hu