Mérföldkő a magyar idősgondozásban a Gondosóra

A kormány elkötelezett abban, hogy a családi közösségeket megerősítse az idős hozzátartozók biztonságérzetének növelésével - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára február 23-án Hernádnémetiben, sajtótájékoztatón.

Fülöp Attila a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen jelentette be a kormány Gondosóra projektjét, amely - fogalmazása szerint - "a digitális idősgondozás kiépítésének mérföldköve" Magyarországon. A szerdán kezdődött négyéves programban minden 65 éven felüli magyar állampolgár alanyi jogon kaphat ingyenes jelzőeszközt, amelyhez 24 órás diszpécserszolgálat kapcsolódik.

Fülöp Attila szólt arról, hogy a magyar családokban az idős emberek lehetőség szerint saját otthonukban szeretnének élni, ehhez pedig olyan segítséget szeretnének igénybe venni, amely biztonságérzetüket növeli, közösségi kötődéseiket megerősíti. A kormány ezért indítja el a Gondosóra országos programot - fűzte hozzá.

Közlése szerint a következő négy évben olyan ingyenes jelzőeszközre és a hozzá tartozó, 0-24 órában elérhető diszpécserközpontra alapuló szolgáltatás épül ki, amelyet minden 65 éven felüli magyar állampolgár alanyi jogon igényelhet, és használhat ingyenesen. Ezzel a kezdeményezéssel csaknem 1,5 millió idős ember életébe hoznak biztonságot - fogalmazott az államtitkár.

Fülöp Attila azt mondta, a Gondosóra a családközpontú idősgondozás kulcsa, a kormány célja, hogy az idős emberek lehetőleg a családjukkal, hozzátartozóik közelében élhessenek. A most induló digitális fejlesztéssel minden 65 éven felüli ember nagyobb biztonságban érezheti magát - hangsúlyozta.

Koncz Zsófia, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6-os számú választókerületének Fidesz-KDNP-s országgyűlésiképviselő-jelöltje a hernádnémeti Vidám Nagyik Egyesület tagjainak azt mondta, hogy ezzel az eszközzel minden korábbinál nagyobb biztonságban érezhetik magukat.

A jelzőeszköz egy nyakban, vagy karon hordható készülék, amely egyetlen gombnyomással jelez egy 24 órában működő diszpécserszolgálatnak. Ahhoz, hogy valaki ezt a szolgáltatást elérje, a www.gondosora.hu weboldalon kell regisztrálnia.

(Forrás: MTI)

Képernyőfotó 2022-03-08 - 12.38.03

Fotó: MTI/Vajda János